MAGISTER

INLOGGEN

INFORMATIE

<< Terug

Demi Groenevelt speechtalent van Fryslân

2 maart 2020 Locatie HAVO/VWO Dokkum

Vorige week donderdag, 27 februari, vond in het Provinciehuis in Leeuwarden de landelijke voorronde plaats van Op weg naar Het Lagerhuis, de grootste debatwedstrijd in Nederland voor het voortgezet onderwijs. Demi Groenevelt, onze 5e jaars leerling vwo, won het onderdeel V-rede. Demi was de beste redenaar, in twee en een halve minuut zette zij het sterkste inhoudelijke verhaal neer over vrijheid. Uit handen van Statenlid Hetty Janssen mocht Demi de prijs voor beste speechtalent in Friesland in ontvangst nemen. Demi, gefeliciteerd met deze prachtige prestatie!

De V-rede van Demi

Debatteam Dockinga College net niet in de finale

Debatteren is naast speechen ook onderdeel van de voorronde. Door middel van stellingen gingen de schoolteams met elkaar het debat aan. Een vakkundige jury beoordeelt de debatten met punten. Beste onderbouwing, meest persoonlijke argumentatie, beste gebruik van voorbeelden, humor, lichaamstaal en beste teamwork leveren punten op. Het debatteam van het Dockinga College miste op een haar na de finale.

Debatteren onderdeel 21e eeuwse vaardigheden

Het geven van een goede speech en het voeren van een debat vraagt om een goede voorbereiding. Leren debatteren resulteert in vaardigheden als kritisch denken, meer zelfvertrouwen, communiceren en sociale vaardigheden. Op het Dockinga College wordt uitgebreid aandacht besteed aan het verwerven van deze vaardigheden, om jongeren goed toe te rusten voor de toekomstige samenleving en de arbeidsmarkt. 

TV-finale op 5 mei a.s.

Jaarlijks vinden er vijftien provinciale voorrondes plaats verspreid door Nederland, waar 200 scholen in het voortgezet onderwijs aan deelnemen. De winnaars van de provinciale voorrondes komen tegen elkaar uit in de landelijke achtste finales. Zo wordt toegewerkt naar de TV-finale van 5 mei aanstaande, uitgezonden door BNNVARA, die al sinds 1997 ieder jaar op zoek is naar het beste debat- en speechtalent in Nederland.
 

NieuwsArchief

NieuwsArchief