MAGISTER

INLOGGEN

INFORMATIE

<< Terug

Wiskunde B-dag en wiskunde A- Lympiade voor 6 vwo

18 november 2018 Locatie HAVO/VWO Dokkum

Wiskunde B-dag en Wiskunde A-lympiade voor 6 VWO
 
Vandaag staat voor de leerlingen van 6 VWO wiskunde A, deelname aan de A-lympiade op het programma. Voor wiskunde B leerlingen de wiskunde B-dag.
De Wiskunde A-lympiade is een competitie voor leerlingen uit de bovenbouw vwo, die wiskunde A in hun pakket hebben. Leerlingen werken in teams van drie of vier leerlingen een dag lang aan het oplossen van een realistisch probleem als: een dienstregeling voor liften; het beveiligen van een museum; het opzetten van een kraslotsysteem. De Wiskunde A-lympiade bestaat uit een voorronde op vrijdag 16 november 2018 en een finale in maart voor de beste teams.

Dit jaar gaat het over vaccinatie. Bij vaccinatie speelt echter regelmatig het probleem dat bij een onverwachte uitbraak er lang niet genoeg vaccins beschikbaar zijn om de hele bevolking te vaccineren. Je moet je dan afvragen welke groepen en welke aantallen het best gevaccineerd kunnen worden om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen. Dus bij deze opdracht gaat het om keuzes maken. Het is een onderzoek waarin je de keuzes goed moet motiveren en waarin je rekent met de gegeven informatie.  Wiskunde is een middel om inzicht in het vraagstuk te krijgen.

De Wiskunde B-dag is een 1-daagse opdracht voor op school voor teams uit 6-VWO met wiskunde B in hun profiel. Leerlingen werken in teams van 3 of 4 de hele dag aan een wiskundig probleem. Aan het eind van de dag presenteert elk team zijn oplossing in de vorm van een werkstuk. Het probleem heeft vaak een technische of wetenschappelijke context. De nadruk ligt op de te gebruiken wiskunde, maar er wordt zeker ook een beroep gedaan op wiskundige creativiteit. Het vinden van patronen, kritisch beschouwen van modellen, logisch redeneren en argumenteren staan centraal in de opdracht. De beste groep uit de voorronde gaat door naar de landelijke finale.

Naast deelname aan de wedstrijd krijgen de leerlingen ook een cijfer op het geheel wat meetelt voor hun eindexamencijfer.

De sectie wiskunde.

NieuwsArchief

NieuwsArchief